E-sigaret tips

Op deze pagina vind je maar liefst 35 E-sigaret tips, trucs en adviezen voor de aanschaf en het dagelijkse gebruik van de E-sigaret. De E-sigaret tips zijn met name gericht op de beginnende damper.

De E-sigaret tips zijn onderverdeeld in 4 categorieën, te weten:

  • Algemeen
  • De batterij
  • Het tanksysteem
  • E-Liquid

Veel beginnende dampers zijn teleurgesteld geraakt omdat zij ervan uitgingen dat het “Out of the box” wel zou werken. Dat is niet helemaal waar. Je moet een aantal eenvoudige, fundamentele zaken weten om het maximale uit je eerste dampervaringen te halen.

 

E-sigaret tips, trucs en adviezen

 

Categorie Algemeen

E-sigaret tips #1 – Jezelf goed informeren

Informeer jezelf goed over alle soorten, kenmerken en aspecten van de E-sigaret. Doe dit voordat je over gaat tot de aanschaf. Het voorkomt een hoop teleurstelling. Bij aanschaf van de juiste E-sigaret, E-Liquid en toebehoren is de kans veel groter dat het een succes wordt.

E-sigaret tips #2 – De eerste aanschaf

Het is beter om een starterset te kopen waar 2 E-sigaretten in zitten. Moet de ene E-sigaret opgeladen worden, kan je verder dampen met de andere. Het opladen duurt gemiddeld een 3 uur en dat is erg lang als je gewend was elk uur een sigaretje te roken. Voorkom het terugvallen op een sigaret door ervoor te zorgen dat er altijd dampgerei klaar ligt voor gebruik.

E-sigaret tips #3 – Kwaliteit en eenvoud in het begin

Kies in eerste instantie voor een kwalitatief goede E-sigaret welke eenvoudig te bedienen is. Het liefst met een standaard clearomizer (verdamper) met verwisselbare coils (gloeispiraal). Doe eerst rustig wat ervaring op en wen aan het dampen. Je kunt later altijd overgaan naar de meer geavanceerde E-sigaretten en DIY verdampers.

E-sigaret tips #4 – Originele producten en clones

Laat je niet te snel verleiden door absurd lage prijzen voor de zogenoemde high-end devices. Er zijn namelijk nogal wat clones in omloop. Ondanks dat deze vaak best goed zijn kan het achteraf toch een teleurstelling opleveren. Het komt niet zelden voor dat het origineel toch een stuk degelijker blijkt te zijn en veel beter presteert. De spreuk “Goedkoop is duurkoop” kan ook in de dampwereld met regelmaat worden teruggelezen in reviews en gebruikerservaringen.

E-sigaret tips #5 – Hijstechniek anders dan trekje

Een hijs nemen van een E-sigaret doe je anders dan een trekje nemen van een tabak sigaret. Bij het nemen van een hijs van een E-sigaret moet je veel minder kracht zetten. Zonder kracht en regelmatig hijsen gedurende ongeveer 4 seconden. In de eerste dagen is dit zeker even wennen en moet je er bewust bij stilstaan. Een te zwakke en te korte hijs geeft onvoldoende smaak en damp. Een te stevige hijs kan de coil verzuipen. Je hoort dan een gorgelend geluid. De dampopbrengst en smaak zal in dat geval ook niet bevredigend zijn. Tevens kan je bij te stevig hijsen E-Liquid in je mond krijgen. Dat is meestal ronduit onsmakelijk.

E-sigaret tips #6 – Prime your puff

Je kunt een hijs simpel optimaliseren. Dit doe je door ca. 1 seconde voordat je de hijs aanzet de vuurknop al in te drukken. Vervolgens ongeveer een 4 seconden licht en regelmatig hijsen. Je zult zien dat de smaak en de damp naar het maximaal haalbare wordt gebracht.

E-sigaret tips #7 – Ketting dampen en mogelijke gevolgen

Pauzeer altijd even tussen het nemen van hijsjes. Als je te snel achter elkaar hijst wordt de verdamper te heet. Je kunt dan een verbrand smaakje krijgen. Geef de coil een beetje de gelegenheid weer af te koelen. Tevens heeft dan de wick (watten) in de coil opnieuw de gelegenheid E-Liquid op te nemen.

E-sigaret tips #8 – Overal dampen of toch aanpassen

Een E-sigaret mag je niet overal gebruiken. Ondanks dat de E-sigaret (nog) niet onder het rookverbod valt. Er kunnen huisregels zijn die het dampen verbieden. In restaurants bijvoorbeeld. Als damper wil je toch niet in dezelfde categorie als roker worden geplaatst. De nietsvermoedende, onwetende niet roker en niet damper heeft er geen boodschap aan als hij een dampwolk in zijn gezicht geblazen krijgt. Houdt rekening met je omgeving, toon respect en werk mee aan het positief uitdragen van de E-sigaret.

E-sigaret tips #9 – Fulltime damper of hobby naast roken

Probeer te voorkomen dat het dampen een hobby wordt naast het roken. E-sigaretten dampen is een wereld van verschil met sigaretten roken. De smaak, textuur, de manier waarop nicotine in het bloed wordt opgenomen en de manier van hijsen en bedienen van de E-sigaret zijn anders.

De E-sigaret is een minder ongezond alternatief voor roken. Het biedt als zodanig een soortgelijke ervaring, maar het is niet hetzelfde. Toch zal je merken dat de behoefte aan tabak sigaretten snel afneemt na het overstappen op dampen. Wat een geweldige bijkomstigheid!

 

Categorie De batterij

E-sigaret tips #10 – Klein en handig of minder opladen

Schaf een batterij aan die voldoet aan je eisen voor wat betreft de capaciteit. Als je heel de dag door dampt wil je niet om de paar uur opladen. Een kleine batterij van bijvoorbeeld 650 mAh kan heel handig zijn, maar heeft het nadeel dat deze sneller leeg is. Een batterij met een capaciteit groter dan 1000 mAh helpt je wellicht makkelijk de dag door. Een boxmod met een capaciteit van meer dan 2000 mAh gaat in jouw geval misschien wel 2 dagen mee.

E-sigaret tips #11 – Reserve batterij en/of tweede E-sigaret

Zorg dat je in het bezit bent van een reserve batterij en/of een tweede E-sigaret. Niets is zo vervelend als het moment dat de batterij leeg is en je hebt niets anders voorhanden. Het duurt gemiddeld een 3 uur voordat de batterij is opgeladen. Voorkom dat deze 3 uur op een houtje gebeten moet worden. Of erger nog, dat je uit nood en sterke behoefte dan maar weer een sigaret opsteekt.

E-sigaret tips #12 – De eerste keer opladen en daarna

Laad de batterij de eerste keer minimaal 4 uur op. Vaak wordt dit in de bijgesloten handleiding geadviseerd. Het verlengd de levensduur van de batterij. Maak de batterij altijd volledig leeg en laad de batterij altijd volledig op. Zodra de oplader aangeeft dat de batterij vol is, haal hem dan van de oplader af. Laat de batterij niet onnodig langer in de ingeschakelde oplader zitten.

E-sigaret tips #13 – Veel onderweg met de auto

Als je veel onderweg bent met de auto is een autolader heel handig. Een passthrough functionaliteit op de batterij is dan een uitkomst. Opladen en dampen tegelijkertijd terwijl je onderweg bent met de auto.

E-sigaret tips #14 – E-sigaret mee op pad

Als je de E-sigaret meeneemt zet de batterij dan uit of in de eventueel aanwezige vergrendel of lock stand. Doe dit altijd voordat je de E-sigaret in je zak steekt of in je tas opbergt. Het kan nare situaties opleveren als de E-sigaret steeds ongewild wordt ingeschakeld in je broekzak. Je kunt hem bijvoorbeeld ook in een daarvoor bestemd etui doen. Tevens kan daar vaak ook de oplader en een E-Liquid flesje in worden opgeborgen.

E-sigaret tips #15 – Activeren en deactiveren

Activeer de batterij pas op het moment dat je een hijs gaat nemen. Laat de vuurknop van de batterij los direct nadat je een hijs genomen hebt. Je voorkomt hiermee dat er lekkage gaat optreden en/of dat de verdamper veel te heet wordt. Hijs je zonder de batterij geactiveerd te hebben kan je de coil verzuipen. Er komt meer en meer E-Liquid in de wick (watten) door de onderdruk. Gorgelend geluid en weinig damp en smaak is dan het gevolg.

E-sigaret tips #16 – Wegzetten en opbergen

Een passende standaard voor je batterij/E-sigaret kan heel handig zijn. Het voorkomt dat je E-sigaret steeds omvalt. Zeker bij de pen of buisvormige modellen. Als de E-sigaret omvalt kan het glas van de clearomizer (verdamper) breken. Er zijn ook standaards verkrijgbaar waarin E-sigaretten van verschillende dikte en verdampers in opgeborgen kunnen worden. Berg dampwaren altijd op buiten het bereik van kinderen en huisdieren.

E-sigaret tips #17 – Regelmatig onderhouden

Maak de in- en/of uitwendige schroefdraad van de batterij regelmatig schoon met een droog doekje. Door condens, lichte vervuiling en/of vloeistofrestjes kan het voorkomen dat de batterij minder goed contact maakt met de verdamper.

E-sigaret tips #18 – Slecht of geen contact met verdamper

Als de verdamper slecht contact heeft met de batterij, moet je soms de pluspool van de batterij een 0,5 mm omhoog wrikken. Doe dit met voorzichtigheid. Gebruik hiervoor een houten kaasprikkertje of iets dergelijks. Het gaat hier om uitsluitend de batterijen die geen verstelbare pluspool hebben. Krijg je ondanks deze correctie nog steeds geen contact met de verdamper, probeer dan eerst een andere verdamper. Als dit ook niet helpt kan je een andere of nieuwe batterij proberen.

E-sigaret tips #19 – Voltage of wattage instellen

Als je een batterij hebt met instelbaar voltage en/of wattage gebruik dan als leidraad de damptabel. Lees je tevens in op de onderwerpen batterij en elektro en E-sigaret.

 

Categorie Het tanksysteem (verdamper)

E-sigaret tips #20 – Een nieuwe tank in gebruik nemen

Voordat je een nieuwe tank in gebruik neemt moet je deze eerst conform handleiding demonteren en reinigen. Olie of andere resten uit het productieproces kunnen nog aanwezig zijn. Deze veroorzaken een heel vieze smaak. Het beste gebruik je hiervoor afwasmiddel. Bij sterke olieachtige aanslag gooi je bij het afwasmiddel ook nog een scheutje schoonmaakazijn. Laat het geheel een uurtje weken en borstel de onderdeeltjes met een zacht afwasborsteltje. Spoel alles daarna goed af met water. Maak de onderdeeltjes droog met bijvoorbeeld een papieren keukendoekje. Procedure herhalen indien nodig.

E-sigaret tips #21 – Vullen met E-Liquid

Vul het vloeistofreservoir altijd via de zijwand en nooit in het midden. Het buisje in het midden is de luchttoevoer. Daar mag geen E-Liquid in komen. Vul het vloeistofreservoir nooit te vol. Hiermee voorkom je lekkage. Na het vullen kan je het beste de E-sigaret ongeveer 5 minuten laten staan. De wick kan dan voldoende E-Liquid opnemen. Damp het vloeistofreservoir nooit helemaal leeg. Hiermee voorkom je een dryhit. Een dryhit krijg je als er te weinig vloeistof in de wick aanwezig is. Dat geeft een verbrande en ontzettend vieze smaak.

E-sigaret tips #22 – Reinigen en onderhoud

Maak de verdamper bij het wisselen van de coil of anders één keer per week schoon met warm water. Het gebruikmaken van een zeef is erg handig. Je gooit de onderdeeltjes daarin en je houd het geheel onder stromend warm water. Zo kunnen er ook niet zo gemakkelijk kleine onderdeeltjes in de afvoer verdwijnen. Let op dat je bij het demonteren en schoonmaken geen afsluitringetjes verliest.

Maak de in- en/of uitwendige schroefdraad voor aansluiting op de batterij regelmatig schoon met een droog doekje. Door condens, lichte vervuiling en/of vloeistof restjes kan de verdamper wel eens minder goed contact maken. Het mondstuk (driptip) moet natuurlijk elke dag worden gereinigd met warm water.

E-sigaret tips #23 – De coil reinigen

Het reinigen van sommige coils kan je doen door uitspoelen onder warm water. De watten moeten verwijderd zijn. Hierna de coil droog deppen en een paar korte dryburns geven. 3 à 4 seconden is voldoende. Hiermee verdamp je de rest van het aanwezige water en de coil is weer als nieuw. Coils met katoenen wick materiaal kan je niet dryburnen met de wick nog geplaatst. Dat vliegt spontaan in brand.

E-sigaret tips #24 – Slecht contact met batterij herstellen

Als de verdamper slecht contact maakt kan je bij sommige verdampers de coil een 0,5 mm omlaag wrikken. Doe dit met de nodige voorzichtigheid. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een klein pincetje.

E-sigaret tips #25 – Slechte smaak en/of weinig damp

Als de smaak en/of de damphoeveelheid minder wordt, controleer dan het tanksysteem. Reinig of vervang de coil.

E-sigaret tips #26 – Montage met beleid

Als je het geheel weer monteert, let er dan altijd goed op dat alles netjes op elkaar aansluit. Het moet allemaal goed vast zitten. Niet zo muurvast dat je de volgende keer een tang nodig hebt om het weer los te krijgen. Gewoon met niet teveel kracht aandraaien en vast is vast. De rubberen ringetjes kan je voorzien van een druppeltje E-Liquid. Dan kan je het geheel makkelijk in- en uit elkaar draaien.

E-sigaret tips #27 – Gebruik top coil clearomizer

Bij een top coil clearomizer is de coil bovenin de verdamper geplaatst. Je zult de E-sigaret regelmatig even horizontaal moeten houden om ervoor te zorgen dat de wick voldoende E-Liquid bevat. Hiermee voorkom je de al eerder besproken dryhit.

E-sigaret tips #28 – Gebruik van hoger VG gehalte

Dikkere E-Liquids (50% of meer VG) zijn niet geschikt voor alle typen verdampers. Als je last hebt van dryhits omdat de wick niet snel genoeg E-Liquid kan opnemen, kan je proberen om het voltage en/of wattage iets te verlagen. Of probeer het eens met minder lange hijsjes.

 

Categorie E-Liquid

E-sigaret tips #29 – Veiligheid en waarschuwingen

Nicotinehoudende E-Liquid is absoluut niet geschikt voor personen die: – jonger zijn dan 18 jaar – nooit eerder hebben gerookt – zwanger zijn of borstvoeding geven – overgevoelig zijn of een allergie hebben voor nicotine – een hart/vaat/longaandoening hebben. Bewaar E-Liquids altijd buiten het bereik van kinderen en huisdieren. Berg E-Liquid na gebruik direct weer op.

E-sigaret tips #30 – Eerste aanschaf, veel proeven

Koop nog nooit eerder geprobeerde E-Liquid in kleine hoeveelheden. Dan kan je meerdere smaken uitproberen zonder dat je teveel zou moeten weggeven of weggooien. Veel merken bieden proefpakketjes aan met flesjes van 5,0 ml. Sommige merken voeren gelijke namen voor de smaakjes. Echter als je ze na elkaar probeert zit er vaak een wereld van verschil tussen. Een Cisco LR306 is uitermate geschikt voor het proeven van smaakjes.

E-sigaret tips #31 – Nicotinegehalte

Kies een E-Liquid met een nicotinegehalte conform de nicotine tabel. Je kan daarna altijd nog voor een hoger of lager nicotinegehalte kiezen. Sinds 1 februari 2015 zijn in Nederland alle E-Liquids met een hoger nicotinegehalte dan 20 mg/ml verboden.

E-sigaret tips #32 – PG en VG gehalte

Probeer verschillende verhoudingen van PG en VG. Mocht je daadwerkelijk wat allergische reacties bemerken, probeer dan E-Liquid met een hoger VG gehalte.

E-sigaret tips #33 – Mijn tabak smaak

Als startende damper kan je het beste eerst tabak smaken uitproberen. Veel beginners verwachten een soortgelijke smaak als hun tabak sigaret. Geen enkele E-Liquid smaakt exact zoals een tabak sigaret. Sommige E-Liquids komen misschien in de buurt maar het blijft ver van hetzelfde. Wat overigens niet wil zeggen dat het minder lekker is.

E-sigaret tips #34 – Steeping, het rijpen van de vloeistof

“Steep your juice before use”. Sommige E-Liquids smaken beter na een paar dagen of soms zelfs weken gerijpt te hebben. Of de leverancier geeft hierover advies of je bent aangewezen op uitproberen. Om erachter te komen welke E-Liquid na het “steepen” qua smaak verbeterd, kan je direct na aanschaf een tankje vullen en dampen. Vervolgens laat je het een paar dagen staan en vul je weer een tankje. Als je wat ervaring hebt opgedaan weet je wanneer je nieuwe E-Liquid moet aanschaffen. Schud een flesje altijd goed door voordat je een tankje vult.

E-sigaret tips #35 – Naaldflesjes

Sommige E-Liquid wordt geleverd met een pipet druppelaar. Dit kan voor sommige verdampers onhandig zijn om mee te vullen. Schaf wat naaldflesjes aan om de E-Liquid in over te gieten. Het is vaak makkelijker om hiermee je tankje te vullen.

 

© 2017 - 2020 Vapebros | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.