E-Liquid steeping

Je bent vast en zeker wel eens de uitdrukking “Steep your juice before use” tegen gekomen. De beginnende damper stelt waarschijnlijk direct de vraag: “Wat is E-Liquid steeping?”. Hebben we hierop antwoord, dan volgt meteen de volgende vraag: “Hoe en hoelang moet je een E-Liquid steepen?”. In dit artikel besteden we uitgebreid aandacht aan dit onderwerp. E-Liquid steeping heeft als doel uiteindelijk een E-Liquid te dampen welke optimaal van smaak is.

 

Wat is E-Liquid steeping?

E-Liquid steeping betekent dat je de E-Liquid de gelegenheid geeft te rijpen of volwassen te worden. De PG, VG, aroma’s en eventueel de nicotine en/of gedestilleerd water moeten optimaal gemengd zijn. Het moet een homogene samenstelling van de vloeistoffen worden. Dat kan de smaak van de E-Liquid zeer positief beïnvloeden. Je wilt uiteindelijk toch de beste smaak proeven. Het mag niet “onvolwassen” smaken. Er mag geen nare bijsmaak te proeven zijn. Een goede uitgebalanceerde lekkere smaak verhoogt het dampgenot aanzienlijk.

Als je een E-Liquid dampt welke eigenlijk nog een tijdje had moeten steepen, is je oordeel hoogst waarschijnlijk “ja, gaat wel”. Dezelfde E-Liquid volledig gerijpt en volwassen zou zomaar je meest geliefde All Day Vape kunnen zijn.

Veel producenten van E-Liquids hebben het E-Liquid steeping proces op verschillende manieren in hun productieproces geïntegreerd. Soms wordt aangegeven dat de E-Liquid niet gesteept hoeft te worden en gebruiksklaar is. Soms wordt juist het advies gegeven om de E-Liquid te steepen voordat je het gaat dampen.

Als de E-Liquid net is geproduceerd voordat het aan je geleverd wordt, is E-Liquid steeping zeker aan te bevelen. De ene smaak vereist een langere steeptijd dan de andere. Tabak smaken en Custard smaken vereisen over het algemeen een wat langere steeptijd.

Ongeacht de methode die wordt toegepast is het beoogde eindresultaat hetzelfde. Namelijk een diepe, rijke en volwassen lekkere smaak. Van goede naar zeer goede smaak. Met het steepen van E-Liquid kan je een smaak waar je niets om geeft niet ineens lekker maken.

 

De plaats en omgevingslucht voor steepen

De omgevingslucht is een belangrijke factor voor het steepen. Dit is zo omdat de omgevingslucht een interactie genereert met de E-Liquid. Er ontstaat oxidatie en het versnelt het rijpingsproces van de E-Liquid.

Het kan soms helpen om het afsluitdopje voor een bepaalde tijd eraf te laten. Echter teveel omgevingslucht is niet goed omdat het de smaken dan verzwakt. Tevens kan dan de eventueel aanwezige nicotine scherp van smaak worden. Hierna gaan we verder in op de verschillende methoden. Zorg er in elk geval voor dat E-Liquid altijd op een droge, stofvrije, donkere en veilige plaats staat. Kamertemperatuur is prima. Zonlicht is absoluut fataal voor E-Liquid. Met name voor de eventueel aanwezige nicotine.

Of we de E-Liquid nu aan het steepen zijn of gewoon opbergen, zorg er altijd voor dat E-Liquid buiten het bereik van kinderen en huisdieren is.

Door het steepen wordt E-Liquid vaak iets donkerder van kleur. Het komt door de moleculaire binding met de eventueel aanwezige nicotine. Hoe hoger het nicotinegehalte hoe meer de E-Liquid zal verkleuren.

 

Methoden voor E-Liquid steeping

Er zijn meerdere methoden om E-Liquid te steepen. Ik wil het voornamelijk houden bij de meest gemakkelijke methode. Het is de steeping methode door middel van tijd. Zonder het gebruik van hulpmiddelen. Het is een effectieve en makkelijke methode. Een methode welke nagenoeg geen risico met zich meebrengt iets fout te doen.

E-Liquid steeping door middel van tijd

Voor wat betreft het steepen kan deze methode op elke E-Liquid worden toegepast. Het blijft altijd wel een kwestie van een beetje experimenteren om het beste resultaat te behalen.

  1. Zodra je de E-Liquid in huis hebt schud je het nog eens goed door gedurende een paar minuten.
  2. Zet het flesje gedurende 24 uur weg op een droge, stofvrije, koele en donkere plaats. Niet in de koelkast. Kamertemperatuur van een graad of 20 is prima. Natuurlijk volledig buiten het bereik van kinderen en huisdieren (vooral katten). Denk daar altijd aan! Vermijdt ook altijd zonlicht.
  3. Na 24 uur schud je het flesje nog eens goed door gedurende een paar minuten.
  4. Nu kan je het dopje en eventueel vultuitje van het flesje afdraaien en de E-Liquid voor ongeveer 15 minuten laten ademen. Dit doe je hooguit één keer per 24 uur gedurende de dagen dat de E-Liquid moet steepen. Vooral als de E-Liquid alcohol bevat is dit aan te raden.
  5. Bovenstaande 1 of meerdere dagen herhalen. Het is volledig afhankelijk van de ingrediënten of een korte of lange steeptijd noodzakelijk is. Probeer eens een tankje te dampen na 1 of 2 dagen en vervolgens nog eens na 5 tot 7 dagen. Je merkt dan of de smaak zich nog verder heeft verbeterd.

Bij deze methode heb je dus alleen maar wat geduld nodig. Mocht blijken dat het bij de een of andere E-Liquid onvoldoende resultaat oplevert, herhaal je de stappen. De meeste E-Liquids tonen een verschil in smaak na 24 tot 48 uur. Andere E-Liquids hebben een week of nog langer nodig. Een kwestie van uitproberen.

Vooral tabak smaken vereisen vaak een langere steeptijd. Soms zelfs enkele weken tot een maand.

E-Liquid steeping met de “warm water bad” methode

Als je het flesje in een badje met warm water zet zal dit het rijpingsproces versnellen. Vooral geen heet water gebruiken want hitte is de vijand van nicotine. Door de warmte wordt de E-Liquid ietsjes dunner en dat bevorderd de menging op moleculair niveau. Een aantal uren is vaak al voldoende.

E-Liquid steeping met behulp van de magnetron

Bewerkstelligt uiteindelijk hetzelfde als met warm water. Ook hier geldt weer dat te heet eerder schade aanricht dan dat het goed doet. Dus ga je dit proberen, doe het dan in stappen van seconden. Vergeet de afsluitdop niet van het flesje te halen. Anders kan je gegarandeerd na afloop je magnetron reinigen en is je vloeistof naar de maan.

E-Liquid steeping met behulp van ultrasonic

De gevorderde dampers schijnen deze methode te gebruiken. Door de ultrasoon trillingen en energie pulsen is de menging optimaal. De procesduur wordt tevens heel erg verkort. Met deze methode vang je eigenlijk 2 vliegen in 1 klap. Er wordt namelijk door de transductoren ook warmte afgegeven. De eventueel aanwezige verwarming wordt amper of niet gebruikt vanwege de korte duur. Een behoorlijke ultrasoonreiniger kan in enkele uren over de 50 graden gaan. De E-Liquid word hierbij zo dun dat de moleculen optimaal door elkaar “getrild” worden.

 

Resume

Ik hoop dat je met bovenstaande informatie wat wijzer bent geworden over het fenomeen E-Liquid steeping. Ga lekker aan de gang met de E-Liquid steeping methode “Tijd”. Het is makkelijk en levert bijna altijd resultaat op. Je kan er je E-Liquid niet mee verprutsen. Als je hebt uitgevonden hoelang jouw favoriete E-Liquid moet steepen, zal je nog meer dampgenot beleven.

 

© 2017 - 2019 Vapebros | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.