E-Liquid voor de E-sigaret

De kwaliteit van de E-sigaret is belangrijk maar de uiteindelijke smaak wordt natuurlijk bepaald door de E-Liquid. Daarnaast bepaalt de E-Liquid ook voor een groot deel het gevoel in de keel bij het inhaleren. Met name de hoeveelheid nicotine speelt daarin een grote rol. De dikte en de hoeveelheid damp wordt bepaald door de verhouding van propyleen glycol (PG) en vegetable glycerine (VG). Het zijn de basis vloeistoffen in E-Liquid. In dit artikel gaan we dieper in op deze zaken. Het is belangrijk dat je precies weet wat je dampt en welke E-Liquid het beste aansluit op jouw voorkeuren.

 

E-Liquid smaken

Er zijn heel veel verschillende merken E-Liquid verkrijgbaar. De verschillende merken hebben wederom veel verschillende smaken. De beginnende damper is vaak op zoek naar tabak smaken. Als je net begint met dampen wil je het liefst de vertrouwde smaak van je tabak sigaret zoveel mogelijk benaderen. Als je wat langer dampt zal je waarschijnlijk steeds meer geneigd zijn van de tabak smaken af te zien. Dat geldt natuurlijk niet voor elke damper. Smaak is heel persoonlijk. Het is echter een fenomeen wat heel veel voorkomt.

Over het algemeen worden de E-Liquids onderverdeeld in de volgende 3 hoofdgroepen:

  • Tabak smaken
  • Fruit smaken
  • Overige smaken

Er is geen E-Liquid die exact zo smaakt als jouw eigen vertrouwde sigarettenmerk. Zie dit echter niet als een teleurstelling. Er zijn lekkere tabak smaken. Echter veel dampers die het roken al wat langer zijn gestopt neigen eerder naar de fruit- en overige smaken.

Sommige leveranciers bieden proefpakketten aan met flesjes van 5 milliliter of nog kleinere inhoud. Dit is erg handig als je nog op zoek bent naar jouw smaakjes.

 

E-Liquid kwaliteit en prijzen

In kwaliteit en prijs is er veel verschil. Er is goedkope E-Liquid verkrijgbaar die prima smaakt. Er zijn ook veel premium E-Liquids verkrijgbaar die nog veel beter smaken. Soms vraag je je af of die dure E-Liquid het geld wel waard was. Zoals eerder gezegd is smaak erg persoonlijk. Gelukkig is er keuze genoeg.

Goedkope E-Liquid varieert in prijs van ca. € 2,00 tot € 4,00 per 10 milliliter. Betere kwaliteit E-Liquid varieert in prijs van ca. € 4,00 tot € 6,00 per 10 milliliter. Premium E-Liquid varieert in prijs van ca. € 6,00 tot € 10,00 per 10 milliliter. Kwaliteit kan je proeven net zoals met voedsel. Toch kan een goedkopere E-Liquid heel lekker smaken.

E-Liquid is in Nederland alleen nog maar verkrijgbaar in 10 milliliter verpakkingen. Grotere verpakkingen zijn sinds februari 2015 door wetgeving verboden. Dit heeft natuurlijk een nadelige invloed op de prijzen gehad. Grotere verpakkingen konden goedkoper worden aangeboden.

 

E-liquid hoofdingrediënten

Er worden strenge eisen gesteld aan de productie, ingrediënten en samenstelling van E-Liquids. Gelukkig maar want je wilt natuurlijk E-Liquid dampen waarvan je kan aannemen dat het veilig, hygiënisch en volgens de richtlijnen is samengesteld.

De hoofdingrediënten van E-Liquid zijn:

Propyleen glycol (PG)

Een kleurloze en reukloze niet-toxische viskeuze vloeistof met hygroscopische eigenschappen, welke o.a. wordt toegepast:

  • In voeding en cosmetica om vocht vast te houden
  • Als oplosmiddel voor kleur- en smaakstoffen
  • Als dampvloeistof in dampmachines in discotheken

Propyleen glycol is goedgekeurd voor consumentengebruik. Het is niet schadelijk voor de gezondheid. Het kan bij sommige mensen een allergische reactie oproepen. Bij veelvuldig gebruik via dampen veroorzaakt het een droge mond. Voldoende water drinken moet natuurlijk altijd. Dampen maakt dit meer noodzakelijk. Propyleen glycol als 100% basis voor de E-Liquid geeft een matige hoeveelheid damp. Propyleen glycol bindt zich uitstekend met de aroma’s. Het geeft een goede smaak alsmede een sterke throathit of flash/gier. Dit is het gevoel in de keel bij het inhaleren.

Plantaardige (vegetable) glycerine (VG)

Een viskeuze kleurloze vloeistof meestal afkomstig van plantaardige olie, soms ook van dierlijk vet. Vegetable glycerine smaakt zoet en het is niet giftig. Het wordt onder andere toegepast in:

  • Voeding
  • In medicijnen voor een verzachtend effect
  • In cosmetica als vocht vasthoudend middel

Vegetable glycerine is goedgekeurd voor consumentengebruik. Het is niet schadelijk voor de gezondheid. Vegetable glycerine als 100% basis voor de E-Liquid geeft in vergelijking met PG veel meer damp. Het geeft wat minder smaak en is wat zoeter. Het is zachter in de keel en wekt voor zover bekend geen allergische reacties op.

Aroma’s

Aroma’s zijn de smaakstoffen in de E-Liquid. Aroma’s kennen ontelbare toepassingen in voeding. Het is goedgekeurd voor consumentengebruik. Het is niet schadelijk voor de gezondheid.

Gedestilleerd water

Zeer zuiver water, waaruit door destillatie alle anorganische zouten en vele organische stoffen zijn verdwenen. Het wordt niet in alle gevallen toegevoegd aan E-Liquids. Het kan dienen als toevoeging om de E-Liquid wat dunner te maken. Dit wordt vaak gedaan als de E-Liquid een hoger VG gehalte heeft. Het blijft dan ook toepasbaar in verdampers met een constructie die minder geschikt is voor dikkere of stroperige E-Liquids.

Nicotine (indien nicotine houdende E-Liquid wordt gedampt)

Dit is een organische verbinding die in een relatief hoge concentratie voorkomt in de tabaksplant (Nicotiana tabacum). Nicotine is giftig in hogere concentraties. Het heeft een verslavende werking die vergelijkbaar is met die van cafeïne. Het is niet goed voor de gezondheid. Nicotine valt in dezelfde groep als cafeïne en theïne. Als het in beperkte mate wordt gebruikt heeft het naar zeggen geen schadelijker of beter effect op de gezondheid dan bijvoorbeeld cafeïne. Nicotine zelf is niet kankerverwekkend.

 

Propyleenglycol (PG) en Vegetable glycerine (VG)

De basis voor E-Liquid is bijna altijd een mengsel van PG en VG. Zo krijg je het beste uit twee werelden. De verhoudingen zijn niet bij alle merken gelijk en kunnen zeer uiteen lopen. E-Liquids met meer VG dan PG geven over het algemeen een dikkere, vollere en grotere hoeveelheid damp. Om de smaaksterkte goed te krijgen met een hoger VG gehalte wordt het percentage aan aroma’s vaak verhoogd.

Hieronder een overzicht van de eigenschappen van de basisvloeistoffen PG en VG:

PROPYLEENGLYCOL    VEGETABLE GLYCERINE
Minder damp    Meer damp
Sterkere throathit    Zachtere throathit
Sterkere smaak    Minder sterke smaak
Niet zoet    Iets zoetig
Dunnere vloeistof    Dikkere vloeistof
Kan soms allergische reactie opwekken    Wekt geen allergische reactie op

 

E-Liquid met nicotine

Er zijn verschillende nicotine gehaltes verkrijgbaar. Je kunt echter niet zomaar het nicotinegehalte van een tabak sigaret met de nicotine in E-Liquid vergelijken.

Je krijgt met dampen beduidend minder nicotine binnen. Het menselijk lichaam is niet in staat om alle nicotine die zich in de damp bevindt op te nemen. Enkele uitgebreide onderzoeken komen uit op ongeveer 30%. Het heeft ook te maken met de hardware die je gebruikt. Bij de tabak sigaret lukt de opname van nicotine wel heel snel omdat er schadelijke hulpstoffen zoals ammonium in tabak zitten.

Als beginnende damper zal je waarschijnlijk in het begin merken dat je van de E-sigaret niet hetzelfde bevredigende gevoel krijgt als van de tabak sigaret. Hiermee bedoelen we de nicotine kick. Maar dat geeft niets! Binnen een paar dagen is je lichaam daar aan gewend. Er zit een hoop tussen de oren. Voor de gemiddelde stevige ex-roker is 9 tot 12 mg/ml al ruim voldoende na een paar weken dampen. Je kunt de nicotine ontzettend snel afbouwen. Het menselijk lichaam heeft daar net zoveel gemak mee als met het minderen van koffie drinken.

 

De E-Liquid nicotine tabel

De tabel hieronder geeft de nicotine gehaltes (in mg/ml) weer van verschillende E-Liquid merken. Bij benadering vergeleken met de daarbij passende nicotine sterkte van de tabak sigaret. Eigenlijk is het zo dat dit een hele veilige opstelling is. Hierover meer bij de voorbeeld berekening verderop in het artikel.

Voor de starter is het advies de onderstaande tabel als uitgangspunt aan te houden als je de eerste E-Liquids gaat aanschaffen.

 

E-LIQ. A    E-LIQ. B    E-LIQ. C    E-LIQ. D    SIGARET / SHAG
0 mg/ml    0 mg/ml    0 mg/ml    0 mg/ml    –
    –    –    3 mg/ml    zeer licht
6 mg/ml    –    6 mg/ml    6 mg/ml    licht
    9 mg/ml    –    9 mg/ml    licht
    –    11 mg/ml    –    licht tot medium
12 mg/ml    –    –    12 mg/ml    medium
    –    16 mg/ml    –    half zwaar
18 mg/ml    18 mg/ml    –    –    zwaar
24 mg/ml    24 mg/ml    24 mg/ml    –    zeer zwaar

Vanaf februari 2015 zijn nicotinegehaltes in de E-Liquid via de wet bepaald tot een maximum van 20 mg/ml.

 

Rekenvoorbeeld nicotine opname uit E-Liquid

Met dit rekenvoorbeeld kan je zien hoeveel nicotine uit damp kan worden opgenomen door het menselijk lichaam. We gaan hierbij uit van de eerder besproken 30%. Sommige ‘specialisten’ hebben het over 20% en sommigen over 40% tot 50%. Ik ga van het meest genoemde percentage (30%) uit. Er spelen natuurlijk meerdere factoren een rol zoals de gebruikte hardware.

Via de medium tabak sigaret krijg je 0,8 mg nicotine binnen. We gaan uit van 12 trekjes per sigaret en het roken van een pakje van 19 sigaretten per dag. Voor de E-Liquid gaan we uit van een bij benadering vergelijkbaar nicotinegehalte van 12 mg/ml.

19 x 0,8 = 15,2 mg en staat dan gelijk aan 19 x 12 = 228 trekjes van de tabak sigaret.

Een ml E-Liquid bevat 12 mg, 30% hiervan is (30/100)*12 = 3,6 mg nicotine per ml.

Nu speelt de hardware en ook de E-Liquid zelf een grote rol. Hoeveel trekjes haal je uit een ml E-Liquid? Ik ga uit van ongeveer 125 trekjes. Er wordt vaak gesproken over 14 sigaretten uit een ml. Dat zou betekenen 168 trekjes. Dit heb ik zelf vaak genoeg getest, maar dat is met de goede hardware van tegenwoordig echt niet haalbaar.

228 trekjes van de E-Sigaret zou een opname van (3,6 / 125) x 228 = ≈ 6,6 mg betekenen.

Hieruit blijkt dat wanneer je uitgaat van de tabel en net zoveel trekjes neemt als van je tabak sigaret je beduidend minder nicotine binnenkrijgt. Dat verklaart ook waarom veel mensen in beginsel meer dampen dan ze rookten. Het is vaak maar van korte duur. Je lichaam is in staat snel te wennen aan een lagere dosis nicotine. Omdat het rookgedrag gehandhaafd blijft is het zogenaamde tekort aan nicotine gemakkelijk te overwinnen.

© 2017 - 2019 Vapebros | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.