Veel gestelde vragen

De in dit artikel veel gestelde vragen en antwoorden zijn bedoeld voor de beginnende damper. Wij hebben een samenstelling voor u gemaakt waar u iets mee kunt. 

 

Veel gestelde vragen over de E-sigaret

 1. Wat is een E-sigaret?

De elektronische sigaret is in feite een soort inhalator. Sommige hebben het uiterlijk van een tabak sigaret. De E-sigaret bevat geen tabak en brandt niet. Bij het dampen van een E-sigaret wordt slechts vloeistof verdampt met eventueel nicotine.

 

2. Voor wie is de E-sigaret bedoeld?

De E-sigaret is bedoeld voor rokers die niet kunnen of willen stoppen en op zoek zijn naar een minder ongezond alternatief.

 

3. Is een E-sigaret veilig voor de gezondheid?

Strikt genomen niet. Je kunt er immers nicotine mee consumeren. Een E-sigaret dampen is in ieder geval veel minder ongezond dan tabak roken. Er is voldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan waarmee dit onomstreden is aangetoond.

 

4. Kan het gebruik van een E-sigaret kanker veroorzaken?

Gezien de huidige staat van wetenschappelijk onderzoek is het zeer onwaarschijnlijk dat elektrisch dampen kanker veroorzaakt. De eerste langere termijn onderzoeken hebben dit reeds uitgewezen.

 

5. Kan de E-sigaret mij helpen bij het stoppen met roken?

Ja. Echter de E-sigaret is geen middel om te stoppen met roken. De E-sigaret is een minder ongezond alternatief voor de tabak sigaret. Ervaringen van veel ex-rokers tonen aan dat na het overstappen op dampen het roken moeiteloos kon worden opgegeven. Dat is slechts een fijne bijkomstigheid.

 

6. Bevat E-Liquid anti-vries middelen?

Nee, deze mythe is ontstaan door een persverklaring van de FDA in 2009. De FDA had destijds 18 cartridges van 2 bedrijven getest. Hierbij werd 1 cartridge positief getest met een niet toxische waarde van ongeveer 1% diëthyleen glycol. Het werd in geen van de andere monsters aangetroffen. Tot op de dag van vandaag is deze stof nooit meer in geen enkele E-Liquid aangetroffen.

 

7. Bevat E-Liquid gevaarlijke giftige stoffen, chemische stoffen en metalen?

Nee, E-Liquid kan eventueel hooguit nicotine bevatten. Nicotine is een giftige en verslavende stof. Het gaat bij het consumeren natuurlijk om de hoeveelheid die je consumeert. Een hoge concentratie nicotine kan gevaarlijk zijn. Bij dampen is de nicotine concentratie laag. De waarden van andere potentieel gevaarlijke stoffen die vrij zouden kunnen komen zijn zo laag dat ze geen gezondheidsrisico vormen.

 

8. Verschillende mediaberichten zeggen dat de E-sigaret heel schadelijk is, klopt dit?

Nee, het klopt absoluut niet. Vooral de farmaceutische industrie verzet zich sterk tegen de E-sigaret. De tabaksindustrie heeft dit ook sterk gedaan maar is momenteel haar beleid aan het aanpassen om deze business uiteindelijk volledig naar zich toe te trekken. In ieder geval gaat elk verzet gepaard met zwaar omstreden argumentaties. Daarnaast werken de regeringen niet echt mee. Zij lopen achter de feiten aan, hebben zich slecht laten adviseren en foute beslissingen gemaakt. Al deze grootmachten worden door de Main Stream Media op de voet gevolgd. Het gaat hoofdzakelijk om geld. Propaganda is het gevolg.

 

9. Zijn de E-sigaret en E-Liquid gereguleerd via een wet?

Ja, de E-sigaret en nicotine houdende E-Liquids zijn gereguleerd in de nieuwe Europese Tabaksrichtlijn (TPD2) – artikel 20. De opgestelde regelgeving is op veel vlakken nadelig voor de E-sigaret. Protest, acties, petities en burgerinitiatieven kunnen misschien een meer acceptabele wetgeving voor de E-sigaret realiseren. Het is een zeer zwaar en langdurig proces voor de dampersgemeenschap.

 

10. Welke E-sigaret en E-Liquid lijkt het meest op een tabak sigaret?

Er zijn E-sigaretten die erg lijken op een tabak sigaret. Dit zijn de mini- en wegwerp E-sigaretten. Qua performance zijn deze het minst geschikt voor de gemiddelde (ex)roker. Dit is meer iets voor de gelegenheidsroker. Iemand die af en toe op een feestje een sigaret rookt. Of voor gelegenheden waarbij discretie is vereist.

Voor wat betreft de E-Liquid zijn er tabakssmaken die lijken op de smaak van de tabak sigaret. Geen enkele E-Liquid smaakt exact zoals een tabak sigaret. Het is erg moeilijk om te vergelijken. Er wordt bij het elektrisch dampen immers niets verbrand.

 

11. Waar en bij wie kan ik de E-sigaret en E-Liquid aanschaffen?

Er zijn plenty goede Nederlandse webshops en een redelijk aantal fysieke winkels in Nederland.

 

12. Hoe lang is E-Liquid houdbaar?

De meeste E-Liquids zijn tenminste 2 jaar houdbaar.

 

13. Is elektrisch dampen goedkoper dan tabak roken?

Het is voor de meeste dampers goedkoper. Het kan je zomaar de helft schelen ten opzichte van tabak roken. Dit gaat echter niet voor iedereen op. Er is geavanceerde apparatuur verkrijgbaar welke duurder zijn in aanschaf en een hoog batterij en E-Liquid verbruik hebben. In dit geval worden de besparingen minder. Vergeet echter niet dat een minder ongezonde leefstijl niet in geld is uit te drukken.

 

14. Wat kost een starterset voor de beginnende damper?

Uitgaande van een goede kwaliteit E-sigaret tussen de € 60,00 en € 100,00. Hiervoor kan je een goede starterset aanschaffen. Vaak inclusief 1 of 2 batterijen, een verdamper en een oplader.

 

15. Welke typen E-sigaret zijn er verkrijgbaar?

De mini- en/of wegwerp E-sigaret, de mid-size of eGo type E-sigaret, de Advanced Personal Vaporizer (APV) en de mechanische mod.

 

16. Welke smaken E-Liquid zijn er verkrijgbaar?

Tabakssmaken, fruitsmaken, dranksmaken, banketsmaken, dessertsmaken en combinaties van deze. Waarschijnlijk vergeet ik nog wat te noemen want het aanbod is enorm. Daarnaast is het ook mogelijk om zelf het een en ander te mixen wat de mogelijkheden oneindig maakt.

 

17. Met welke E-sigaret kan ik het beste starten?

De mid-size (Personal Vaporizer) E-sigaret. Deze is het meest geschikt voor de beginnende damper. Alhoewel veel startende dampers tegenwoordig al vanaf dag 1 met een Advanced Personal Vaporizer van start gaan in combinatie met een sub-ohm tank. Dit komt omdat het aanbod zo groot is en de winkels deze graag verkopen. Ze zijn duurder in aanschaf en leveren dus meer op. De sub-ohm tanks verbruiken meer E-Liquid en dat kan wederom leiden tot frequentere aankoop van E-Liquid. De E-sigaret is inmiddels serieuze business.

 

18. Met welke E-Liquid kan ik het beste starten?

Smaak is erg persoonlijk. Ik adviseer te beginnen met een aantal milde tabak smaken. De meeste beginnende dampers willen toch het liefst zoveel mogelijk hun vertrouwde tabakssmaak benaderen. Daarna wordt het een kwestie van uitproberen. Er zijn zoveel smaken verkrijgbaar dat die fase enige tijd in beslag kan gaan nemen.

 

19. Hoe lang gaat een E-sigaret mee?

Dat is afhankelijk van de mate van gebruik en de kwaliteit. Het gaat met name over de batterij. Batterijen nemen langzaam in prestatie af. Ze moeten om de zoveel tijd vervangen worden. Een kwalitatief goede mid-size (eGo type) E-sigaret moet gemiddeld minstens een drie kwart jaar meegaan.

 

20. Heeft een E-sigaret onderhoud nodig?

Ja, het tanksysteem moet regelmatig gereinigd worden. En de coil moet regelmatig vervangen worden. Afhankelijk van kwaliteit en dampgedrag varieert dat tussen een paar dagen en een paar weken.

 

21. Na hoeveel tijd moet een E-sigaret batterij opnieuw opgeladen worden?

Dat is afhankelijk van het dampgedrag en met name de batterijcapaciteit van de E-sigaret. Een eGo type E-sigaret met een batterijcapaciteit van ca. 1000 mAh tot 1500 mAh is goed voor ongeveer 1 dag dampen. Als je sub-ohm dampt met een geavanceerde damper heb je veel meer batterijcapaciteit nodig.

 

22. Hoe lang doe ik met een flesje E-Liquid van 10 ml?

Dat is afhankelijk van het dampgedrag en de apparatuur die je gebruikt. Met een eGo type E-sigaret en een gemiddeld dampgedrag kan je ca. 3 dagen dampen. Als je sub-ohm dampt ligt het verbruik veel hoger en is diezelfde 10 ml er waarschijnlijk binnen 1,5 tot 2 dagen al doorheen.

© 2017 - 2019 Vapebros | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.